Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Στη γη του Πελίτι



13η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών
Στη γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου
στο Ν. Δράμας, Σάββατο 11 Μαΐου 2013
από τις 10:30 το πρωί ως της 4:00 το απόγευμα.
Πρόγραμμα Παράλληλων εκδηλώσεων
Αγαπητοί φίλοι του Πελίτι, φίλοι των ντόπιων ποικιλιών, της αχρήματης οικονομίας, με μεγάλη μας χαρά σας προσκαλούμε στις 11 Μαΐου 2013 να παραβρεθείτε και να συμμετέχετε στην 13η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών που οργανώνει το Πελίτι με την υποστήριξη του Δήμου Παρανεστίου και του Κ.Π.Ε Παρανεστίου.
afisa_13h_panelladiki_peliti
Η 13η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών είναι η ετήσια κεντρική εκδήλωση του Πελίτι για τις ντόπιες ποικιλίες τα αυτόχθονα αγροτικά ζώα και την αχρήματη οικονομία. Φέτος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά γίνεται μαζί με τις Διεθνείς Ημέρες Σπόρων στην Ελλάδα 11, 12 και 13 Μαΐου 2013. Οι Διεθνείς Ημέρες Σπόρων στην Ελλάδα οργανώνονται από το Πελίτι με την υποστήριξη:
-της Πανευρωπαϊκής Εκστρατείας για τους Σπόρους η οποία οργάνωσε τη Διεθνή Ανταλλαγή Σπόρων στις Βρυξέλες τον Απρίλιο 2011 www.seed-sovereignty.org
- του κινήματος Ναβντένια από την Ινδία, το οποίο θα εκπροσωπήσει η διεθνής ακτιβίστρια Βαντάνα Σίβα, www.navdanya.org
- του Παγκόσμιου Κινήματος Navdanya www.navdanyainternational.it
- του Παγκόσμιου Κινήματος για την ελευθερία των σπόρων http://seedfreedom.in
-του Δήμου Παρανεστίου www.paranesti.gr καθώς και
-του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου www.kpeparanestiou.gr
Ανασκουμπωθείτε λοιπόν και στρέψτε την προσοχή σας στη συλλογή των σπόρων από τις ποικιλίες που καλλιεργείτε έτσι ώστε να είστε και εσείς ένας από αυτούς που θα προσφέρει λίγους σπόρους και πολύ χαρά στη 13η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών.
Μια από τις φιλοσοφικές αρχές του Πελίτι είναι η υποστήριξη της ελευθερίας του ανθρώπου να κρατάει το δικό του σπόρο και να μην είναι εξαρτημένος κάθε χρόνο ούτε από την αγορά σπόρων από το εμπόριο ούτε από την προμήθεια σπόρων από το ίδιο το Πελίτι. Όλοι εσείς λοιπόν που έχετε πάρει σπόρους από το Πελίτι ή που διατηρείτε κάποιες παραδοσιακές ποικιλίες φροντίστε το 2013 να ρθείτε με σκοπό να δώσετε παρά να πάρετε σπόρους.
Η γιορτή είναι ανοιχτή στον κάθε ενδιαφερόμενο άσχετα αν έχει σπόρους ή όχι.
Όσοι από σας φέρετε σπόρους φυτά ή αυτόχθονα αγροτικά ζώα. θα πρέπει να μας το κάνετε γνωστό ως τις 29 Μαρτίου 2013.
Οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι που δεν θα μας το έχουν γνωστοποιήσει ως τις 29 Μαρτίου 2013 δεν θα γίνουν δεκτοί ως καλλιεργητές ή κτηνοτρόφοι.
Αυτή είναι μια βασική αρχή για να προστατέψουμε τη γιορτή.
12_kostas_zisisΟι καλλιεργητές οι οποίοι θα φέρουν σπόρους, θα πρέπει να φέρουν τουλάχιστον 50 φακελάκια από την κάθε ποικιλία συν ένα φακελάκι από κάθε ποικιλία για την Τράπεζα Σπόρων του Πελίτι.
Θα πρέπει να φέρουν τους σπόρους τους συσκευασμένους σε χάρτινα σακουλάκια στα οποία θα αναγράφεται:
1.      το είδος
2.      η ποικιλία
3.      η περιοχή καλλιέργειας
4.      το όνομα του καλλιεργητή
5.      ο τρόπος καλλιέργειας
Οι καλλιεργητές που αδυνατούν να κάνουν αυτή τη συσκευασία θα πρέπει να μας ενημερώσουν εγκαίρως μέσα στο Μάρτιο του 2013 έτσι ώστε να αναλάβουμε εμείς τη συσκευασία των σπόρων.

Προτείνουμε οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι να φέρουν μαζί τους φωτογραφικό υλικό για να το αναρτήσουν στα περίπτερα τους. Οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι θα έχουν περίπτερα όπου θα παρουσιάζουν τη δουλειά τους, τους σπόρους ή τα ζώα τους.
Οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι, ερχόμενοι στο χώρο της εκδήλωσης, θα προμηθευτούν από τη γραμματεία -αν δεν το έχουν προμηθευτεί- το ειδικό καρτελάκι με το όνομά τους.
Η διανομή των σπόρων και των φυτών
11_panelladiki_arisΗ προσφορά των σπόρων και των φυτών, θα γίνει από της 10:30 το πρωί, με τα ειδικά κουπόνια που θα είναι διαθέσιμα στη γραμματεία της γιορτής στην είσοδο του κτήματος. Οι επισκέπτες ερχόμενοι στο χώρο της εκδήλωσης θα πρέπει να προμηθευτούν τέσσερα κουπόνια, συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στη γραμματεία. Τα κουπόνια δίνονται δωρεάν. Το κάθε κουπόνι αντιστοιχεί σε ένα φακελάκι σπόρων και αμέσως μετά ακυρώνεται. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στο τι ακριβώς θέλετε να πάρετε. Η προσφορά των σπόρων με κουπόνια ξεκίνησε στην 11η Πανελλαδική Γιορτή, κρίθηκε αναγκαία διότι σε όλα τα προηγούμενα χρόνια παρατηρήθηκαν φαινόμενα άνισης προσφοράς των σπόρων και δυσαρέσκειας επισκεπτών και καλλιεργητών που δεν πρόλαβαν να πάρουν σπόρους. Από την πλευρά των οργανωτών ήταν ένα σημείο που μας στεναχωρούσε πάντα και θεωρούσαμε ότι δεν ήταν αντάξιο του όλου κλίματος και της φιλοσοφίας της γιορτής και του Πελίτι γενικότερα. Ενδεχομένως να θεωρείτε λίγα τα τέσσερα φακελάκια, πιστεύουμε ότι είναι μια πολύ καλή αρχή ή συνέχεια για τον κήπο σας. Τέλος ότι δεν μπορούμε να πάρουμε εμείς μπορεί να το έχει πάρει ο φίλος μας ή ο γείτονας μας. Έτσι μέσω της ανταλλαγής θα το αποκτήσετε και εσείς, άλλωστε οι ανταλλαγές είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Πελίτι. Το σύστημα με τα κουπόνια επίσης έχει τα μειονεκτήματα του αλλά για την ώρα δεν έχουμε βρει ένα καλύτερο τρόπο για τη διανομή των σπόρων και των φυτών.
 Η είσοδος στη γιορτή είναι ελεύθερη
 
 
Η γιορτή 11_aris_pavlos_panelladikiέχει ελεύθερη είσοδο και η πόρτα για το κοινό θα ανοίξει στις 10:30. Όλα είναι προσφορές, εκτός από έναν πάγκο του Πελίτι, τα έσοδα του οποίου στηρίζουν οικονομικά τη γιορτή και τις δράσεις του Πελίτι. Παρακαλούμε αν πέσει στην αντίληψη σας κάποια οικονομική συναλλαγή μέσα στα όρια του κτήματος, πέρα του συγκεκριμένου πάγκου, να μας ενημερώσετε.
Ομιλίες – εργαστήρια
Στις 11 το πρωί θα ξεκινήσουν οι ομιλίες καλλιεργητών, αγροτών, ακτιβιστών επιστημόνων κ.λ.π παρουσιάζοντας τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους. Παράλληλα με τις ομιλίες λειτουργούν και εργαστήρια για διάφορα θέματα
Δημιουργική απασχόληση για τα μικρά παιδιά
Η τοπική ομάδα του Πελίτι στην Κοζάνη έχει αναλάβει από το 2010 το εργαστήριο δημιουργική απασχόληση για τα μικρά παιδιά.
Το τραπέζι της αγάπης
Στη 1:00 το μεσημέρι θα υπάρχει κοινό γεύμα για όλους με παραδοσιακές ποικιλίες. Τα φαγητά είναι προσφορά των καλλιεργητών που παίρνουν μέρος στη γιορτή και φίλων. Μπορείτε να φέρετε και εσείς κάτι για το κοινό τραπέζι π. χ ψωμί, λάδι, τυρί, ελιές, πίτες, γλυκά, φρούτα κ.α. Η εκδήλωση κλείνει με παραδοσιακό πρόγραμμα.

Το Χαριστικό Παζάρι
11_panelladiki_aris_pavlosΑπό το 2009 το Πελίτι άρχισε να οργανώνει παράλληλα με τις ομιλίες και τις άλλες εκδηλώσεις του χαριστικά παζάρια. Από το 2011 στην 11η Πανελλαδική Γιορτή ξεκίνησε να γίνεται και χαριστικό παζάρι και στην Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών. Σας προτείνουμε να ανοίξετε την καρδιά σας και να αναζητήσετε ρούχα, παπούτσια, βιβλία, μικροέπιπλα και άλλα πράγματα σε καλή κατάσταση που δεν τα έχετε χρησιμοποιήσει καθόλου τον τελευταίο χρόνο που σημαίνει ότι δεν σας είναι πλέον και πολύ απαραίτητα και να τα φέρετε στο χαριστικό παζάρι. Το όφελος που θα έχετε είναι τεράστιο μια που θα απελευθερώσετε λίγο χώρο στις ντουλάπες σας, στο σπίτι σας και στο μυαλό σας. Θα δώσετε έτσι την ευκαιρία να έρθουν καινούρια πράγματα στη ζωή σας, γιατί απελευθερώνετε χώρο. Όταν μοιράζουμε τα πράγματα που έχουμε αυτά αυξάνουν.
«Κάθε χρόνο, χάρη στο Πελίτι, κάποιες δεκάδες χιλιάδες κήποι σε όλη την Ελλάδα μας δίνουν καρπούς χωρίς τη μεσολάβηση των χρημάτων. Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να μας βλάψει. Οι κατσαρόλες μας θα είναι πάντα γεμάτες σε πείσμα των οικονομικών αναλύσεων.
Η προσφορά σπόρων χωρίς χρήματα λειτουργεί και αποδίδει. Γιατί να μην προχωρήσουμε και σε άλλα αγαθά; Φέτος στη γιορτή των σπόρων ας φέρουμε μαζί μας ότι μπορούμε να χαρίσουμε ή ότι θέλουμε να ανταλλάξουμε με κάτι που χρειαζόμαστε. Ας γίνει αυτή η γιορτή, γιορτή της αλληλεγγύης και της προσφοράς χωρίς χρήματα για κάθε είδος  προϊόντος  ή υπηρεσίας.
Και ας πάει ο Φ.Π.Α. 800% Σκασίλα μας !!»
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΟΣ
Καλλιεργητής

Πώς θα φτάσετε στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίο
Το Μεσοχώρι είναι οικισμός που ανήκει στο Δήμο Παρανεστίου Ν. Δράμας. Είναι χτισμένο κοντά στις όχθες του ποταμού Νέστου σε υψόμετρο 120 μέτρων και σε απόσταση 40 χμ από την πόλη της Δράμας, 48 χμ από την Ξάνθη, 72 χμ από την Καβάλα, 105 χμ από την Κομοτηνή, 205 χμ από τη Θεσσαλονίκη και 715 χμ από την Αθήνα. Από το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης, μέσω Καβάλας, 110 χμ και μέσω Κεχροκάμπου 50 χμ.
Το Μεσοχώρι είναι στη μέση περίπου της επαρχιακής οδού Δράμας-Ξάνθης.
Μπορείτε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες στο χάρτη της περιοχής
http://www.peliti.gr/pages/map_1.htm
Στο Μεσοχώρι μπορείτε να έρθετε με το ΚΤΕΛ Δράμας ή Ξάνθης και με το τρένο ως το Παρανέστι. Το Μεσοχώρι απέχει 2 χιλιόμετρα από το σταθμό του τρένου και την έδρα του Δήμου, το Παρανέστι.
Χρήσιμα τηλέφωνα:
ΚΤΕΛ Δράμας 2521032734
http://ktelxanthis.gr/drama.html
ΚΤΕΛ Ξάνθης 2541022684
ΟΣΕ Δράμας: 2521032444
ΟΣΕ Ξάνθης: 2541022581
http://tickets.trainose.gr/dromologia
Μη ξεχάσετενα έχετε μαζί σας ζεστά ρούχα (είναι απαραίτητα), ένα στρωσίδι για να κάτσετε στο γρασίδι, καλή διάθεση, συνεργασία και υπομονή.

Δηλώσεις συμμετοχής
1.Όσοι θα φέρετε σπόρους
Μπορείτε να ζητήσετε πληροφορίες και να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο τηλέφωνο 2524022059 από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 το πρωί με 1:00 το μεσημέρι. Πληροφορίες μπορείτε να πάρετε και από την ιστοσελίδα του Πελίτι
Ταχυδρομική διεύθυνση:
Πελίτι
Ταχ. Παρανεστίου
Τ. Κ. 66035 Παρανέστι.
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:   peliti@peliti.gr
2. Όσοι θα έρθετε ως επισκέπτες
Δε χρειάζεται να δηλώσετε συμμετοχή
Καλή αντάμωση

«Να μας έχει ο θεός γερούς,
πάντα ν’ ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε βρε
με χορούς κυκλωτικούς και άλλο τόσο ελεύθερους σαν ποταμούς»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου