Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

«Του Θεού το μάτι»

Αν έχετε την καλή διάθεση, διαβάστε τα πιο κάτω από το βιβλίο του Γιάννη Μακριδάκη «Του Θεού το μάτι». Είναι σε ανάλαφρο ύφος γραμμένα.

«Μέσα κει βάζω τα σποράκια μου. Ντομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά, ντοματάκι άνυδρο, αγγούρι, ξυλάγγουρο, καρπούζι, πεπόνι, κολοκύθι. Αυτά είναι όλα κι όλα. Κάθε χρόνο βαστώ καινούριο σπόρο. Για να βγάλω τα φυντάνια απ' την αρχή. Διότι είναι από γενιά καλή και δεν θέλω να χαθούνε. Τους είχα κρατημένους από τον συχωρεμένο τον πάππου μου κι εκείνος από τον δικό του. Άνω από εκατό χρόνια δηλαδή μπαίνουνε σε τούτα τα χώματα. Βάλε τώρα συ με τον νου σου, να δεις. Γι' αυτό τους φυλάω σαν τα μάτια μου. Και μόνο αυτούς βάζω, τίποτ' άλλο.
»Που λες, με αυτά τα αγοραστά φυτά, όλες αυτές τις καινούριες ποικιλίες, που 'χουνε βγει τα τελευταία χρόνια, δεν ανακατεύομαι καθόλου. Δεν μ' αρέσουνε αυτά τα πράματα. Αυτά είναι που καταστρέψανε τη γεωργία, Διομήδη, αυτά τα υβρίδια. Και μάθανε όλοι εδώ πια να δουλεύουνε μόνο με τέτοια. Στο άψε σβήσε τα μάθανε, οι κερατάδες. Μόνο άμα είναι για ζημιά μαθαίνουνε στα γρήγορα. Άμα είναι για να μάθουνε κάτι χρήσιμο, σου λένε δεν μπορώ, το κεφάλι μου δεν χωρεί πια τίποτα μέσα. Στη ζημιά όμως, πρώτοι και καλύτεροι. Πιάσανε τα υβρίδια και παρατήσανε όλους τους σπόρους τους δικούς μας. Τους πετάξανε. Τους χάσανε. Πάνε αυτοί. Να 'ταν κι άλλοι! Ενα χωριό ολάκερο, και μόνο εγώ τους έχω κρατημένους και τους συνεχίζω. Κι όλοι μ' έχουνε για παράξενο άνθρωπο, Διομήδη, για οπισθοδρομικό. Εκτός από τούτους τους αρμπάνηδες τους γειτόνους μου, που 'ρχονται κάθε χρόνο τέτοια μέρα και τους δίνω φυντανάκια, όλοι οι άλλοι στο χωριό με κοροϊδεύουνε στο καφενείο.

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Οι σπόροι της ελευθερίας "σπέρνουν" την επανάσταση

ΠΕΛΙΤΙ Ηράκλειο, Στέλλα Χατζηγεωργίου σπόροι ελευθερίας
Της Κορίνας Καφετζοπούλου
«Δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία αν χαθούν οι ντόπιες ποικιλίες»
Αδάμ Φόρμπες

Πριν μερικές ημέρες το MadeinCreta συνάντησε στην Επάνω Βάθεια δυο Μικρασιάτες που φύλαγαν και καλλιεργούσαν ακόμα τους σπόρους που οι γονείς τους έφεραν από τη Μικρά Ασία. Εκείνοι οι άνθρωποι έφυγαν από τους τόπους τους με ότι πολυτιμότερο είχαν, τους σπόρους τους…

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Η παρασκευή του ψωμιού στη Στενή Ευβοίας



Του Γιάννη Γιαννούκου



Το ψωμί είναι ένα απ΄ τα βασικότερα είδη διατροφής. «Όλα είναι φάδια της κοιλιάς και το ψωμί στημόνι» λέει η λαϊκή παροιμία, τονίζοντας έτσι την ξεχωριστή θέση που έχει το ψωμί, αλλά και τα αρτοσκευάσματα γενικώς στη ζωή του ανθρώπου, σ΄ ότι αφορά τη διατροφή του, αλλά και το συμβολισμό του στην Ελληνική παραδοσιακή κοινότητα.

16 πολύτιμες συμβουλές από έναν… αγρότη


Πολύτιμες συμβουλές από ένα γέρο αγρότη που φοίτησε στο πανεπιστήμιο της ζωής.
  • Οι φράχτες σας θα πρέπει να είναι υψηλοί για τ’ άλογα, στενοί για τα γουρούνια, και ανθεκτικοί για τους ταύρους.
  • Κρατήστε σε απόσταση τα κουνάβια και τους τραπεζίτες .

Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Υπο διωγμό οι τοπικές παραδοσιακές ποικιλίες φυτών


Νίκος Κατσαρός
π.Πρόεδρος ΕΦΕΤ
Συμφωνα με απόφαση των 14 επιτρόπων της Ε.Ε. που ελήφθη 6 Μαϊου μπαίνουν τέτοιοι όροι και
περιορισμοί στην καλλιέργεια των τοπικών παραδοσιακών σπόρων και ποικιλιών ώστε πρακτικά καθιστούν πολύ δύσκολη εως αδύνατη την καλλιέργεια τους.

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Φτιάχνουμε μόνοι μας παραδοσιακό ξυλόφουρνο, με χώμα, νερό και άχυρο



Μια εύκολη κατασκευή που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις θα παρακολουθήσουμε σήμερα. Απαραίτητες προϋποθέσεις να «πιάνουν» λίγο τα χέρια μας, να μη «φοβηθούμε» να τα λερώσουμε (ούτε τα πόδια μας) και να διαθέτουμε έστω λίγο από αυτό που λέγεται  μεράκι.

Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΚΟΥΝΤΕΡΙ


Η καλλιέργεια είναι χωρίς πότισμα και χωρίς κοπριά. Δεν έχουμε κάνει την κλασσική ξερική καλλιέργεια με λάκους αλλά μόνο μονόυνο τον Οκτώβρη.Τον Απρίλη κάναμε ενα φρεσάρισμα και τα κάναμε σπαρτά. Καλαμπόκι,φασόλια και κολοκύθες μαζί.Το κτήμα είναι δίπλα στο ποτάμι και περιστοιχίζεται απο πλατάνες και άλλα υδροχαρή δέντρα που εξασφαλίζουν στα φυτά την υγρασία που χρειάζονται.Το έδαφος είναι αμμώδες που σημαίνει ότι δεν μπορεί να συγκρατίσει νερό αλλά επιτρέπει στις ρίζες να πάνε όσο βαθιά θέλουν χωρίς αντίσταση.Έχουμε βάλει αρκετές παραδοσιακές ποικιλίες σε κάποια απόσταση τα ίδια είδη απο καρπούζια,πεπόνια,κολοκύθες,λύρες,μαγγούτες,φασόλια,καλαμπόκια,μπάμιες,ήλιους κ.λ.π. Το κτήμα έχει πολλές καρυδιές αλλά αυτό δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα παρά τα όσα είχαμε ακούσει.Κλασσική άνυδρη καλλιέργεια με λάκους κάναμε σε άλλο χωράφι μακριά απο το ποτάμι σε κοκκινόχωμα.Αν ο καιρός συνεχίσει έτσι πιστεύμε ότι κι αυτή η καλλιέργεια θα συνεχίσει καλά.


























Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Τα τρία αδέρφια: καλαμπόκι, φασόλι, κολοκύθι

Σύμφωνα με τους θρύλους των Iroquois το καλαμπόκι, το φασόλι και το κολοκύθι θεωρούνται τρία αχώριστα αδέρφια που σε συγκαλλιέργεια ευδοκιμούν περισσότερο. Η παραδοσιακή συγκαλλιέργεια αυτών των φυτών στα ίδια αναχώματα ήταν ευρέως διαδομένη μεταξύ των ενδογενών φυλών της Αμερικής. Είχε παρατηρηθεί ότι η κοινή καλλιέργεια των τριών φυτών μακροπρόθεσμα βελτιώνει τη γονιμότητα του εδάφους σε σχέση με τη μονοκαλλιέργεια του καλαμποκιού, που με τον χρόνο αφαιρεί από τη γη όλα τα ωφέλιμα ιχνοστοιχεία.

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

20ή Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας & Χειροτεχνίας - Χαλκίδα 27-28-29 Σεπτεμβρίου 2013

Η Πανελλαδική γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας ξεκίνησε στην Θεσσαλονίκη και ταξιδεύει κάθε χρόνο σε διαφορετικές πόλεις. Πριν από δέκα χρόνια πέρασε από τη Χαλκίδα αφήνοντας στον τόπο μας νέες απόψεις και εφόδια για μια πιο συνειδητή ζωή. 20 χρόνια μετά, η γιορτή έρχεται ξανά στη Χαλκίδα για να μας γεμίσει γνώσεις και ελπίδα, για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πως μπορούμε να ζούμε με αυτάρκεια, κοντά στο φυσικό μας περιβάλλον,